Vanhuksen ihmisarvoa, persoonallisuutta, omaa tahtoa, vakaumusta ,kulttuuria ja tapoja tulee
kunnioittaa. Vanhuksen yksityisyyttä on suojeltava. Vanhuksen aidon ja tasavertaisin kunnioi-
tuksen edellytyksenä on se, että työntekijä kunnioittaa myös itseään ja työtovereitaan.
ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUS esim. ,vanhuksille annetaan riittävästi tietoa eri valintavaihtoeh-
doista. Jos hän ei itse ymmärrä asiaa, henkilökunnan tulee tukeutua hänen aiemmin esittämäänsä
hoitotahtoon tai hänen edustajansa antamiin suostumuksiin tai suosituksiin.
AMMATTIETIIKKA: näitä periaatteita toteutan näyttöviikon aikana näin, että jokainen vanhus
saa olla sellainen kuin on (elämän ja ihmisarvon kunnioittaminen), kohtelen jokaista vanhusta
oikeudenmukaisesti ja tasaarvoisesti.
TURVALLISUUS
Vanhustyön henkilökunta pyrkii vanhuksen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin
turvaamiseen. Turvallisuuden tunteeseen vaikuttaa henkilökunnan toiminta ja rakenteelliset
seikat. Jos turvallisuuden vuoksi joudutaan rajoittamaan toimintaa, sen tulee olla perusteltua,
vähäisintä mahdollista ja systemaattisesti valvottua. Rajoittamisen tulisi tapahtua hyvässä
yhteisymmärryksessä vanhuksen ja hänen omaistensa´/läheistensä kanssa. Vanhuksen hyväksymien
omaisten ja läheisten osallistuminen hänen hyvinvointinsa tukemiseen on tärkeää ja sitä tulisi
rohkaista aktiivisesti.
Fyysiseen hoitoympäristöön kuuluvat paikan sijainti, hoitoympäristön tila ja muoto, tilojen
järjestely, ulkonäkö ja sisustus sekä näiden tekijöiden aikaansaama tunnelma. Tunnelmaan
vaikuttavat arkkitehtoniset elementin, kuten valaistus, seinät, lattia, ikkunat, huonekalut ja esineet,
sekä näiden väliset suhteet ja keskinäinen järjestys. Äänet ovat osa ympäristöä.
Ympäristössä ei ole portaita eikä tasoeroja ja siinä pystyy hyvin liikkumaan pyörätuolilla tai
kävelytelineellä.
TALOUDELLINEN JA KESTÄVÄN KEHITYKSEN MUKAINEN TOIMINTA:
Toimin näyttöviikolla kestävän kehityksen mukaan seuraavasti, pyykit lajittelen pyykki-
pussukoihin ja roskat mustaan jätesäkkiin, lasiroskat laitan omaan lootaansa, maito- ja piimäpurkit
huutelen annan kuivaa ja taittelen ne toistensa sisään, neulat /lansetit/ruiskit laitan keltaiseen
särmäjäteboxiin.
RUOKAILUTILANTEISSA ,jos potilasta syötetään, on hyvä pitää mielessä, että potilaan
sängynpääty nostetaan ylös, että ruoka mene väärään kurkkuun eli henkitorveen.
VANHUKSILLE PARHAITEN PIDETÄÄN HYVÄÄ mielenterveyttä tarjoamalla hänelle
pieniä liikunta-ja virikehetkiä, tarjotaan myös mahdollisuus säännölliseen lepoon niin päivällä
kuin yöllä.
HOITOSUHDE tarkoittaa terveydenhuollon ammattihenkilön ja potilaan välistä suhdetta.
SE ON TERVEYDENHUOLLON PERUSYKSIKKÖ:PERUSSUHDE.
SALASSAPITO ilmenee jopa oikeudenkäynnissä. Jos ammattihenkilö on saanut toimessaan
tietää henkilön tai perheenjäsenen arkaluonteisen terveystiedon, taikka henkilön tai perheen
salaisuuden, hän ei saa todistajana kertoa siitä.
KULTTUURINEN TIETOISUUS:
Kykyä tunnistaa oma kulttuurinen tausta ja asenteet, sekä asiakkaan kulttuuriset arvot, usko-
mukset, tavat ja ongelmanratkaisukyky.
KULTTUURINEN TAITO:
Kykyä toteuttaa hoitotyötä, joka ottaa suunnittelussa huomioon asiakkaan kulttuuriset tarpeet
ja taitoa käyttää tarpeenmäärittelyn malleja.
KULTTUURINEN KOHTAAMINEN:
Vuorovaikutuksellinen kohtaaminen eri kulttuurista lähtöisin olevan asiakkaan kanssa ja
kiinnostusta hakeutua kulttuurisiin kohtaamistilanteisiin.
YHTEISTYÖ OMAISTEN KANSSA
TOIMIVA YHTEISTYÖ ASIAKKAAN, HÄNEN OMAISTENSÄ JA HOITAJIEN VÄLILLÄ
ON TÄRKEÄÄ KAIKKIEN OSAPUOLTEN NÄKÖKULMASTA.
Toimiva yhteistyö edistää hoitotyön tavoitteiden saavuttamista ja osapuolten tyytyväisyyttä.´
Asiakkaisiin ja omaisiin kohdistuvia rooliodotuksia tunnistetaan ja tarkastellaan heidän läpi
käymiä asioita erityisesti muutosvaiheissa. Sosiaalinen tuen käsitteeseen tutustutaan ja yhdessä
pohditaan, missä tilanteissa omaisten tarvitsevat eritystä tukea.

Vire Kodin henkilökunta on vastuussa siitä, että asukas syö
ja juo riittävästi. Hoito-ja kuntoutus- suunniteimaan kirjataan
asukkaan ravitsemukseen vaikuttavat asiat, mm. ruokahalu,
ruokavalio ja annoskoko. Ateriat rytmittävät vanhuksien
päivää ja ylläpitävät vuorokausirytmiä. Ruokailuun siirtyminen aktivoiikäihmiset liikkumaan.
Hyvä ravitsemustila vanhuksilla:
-ylläpitää fyysistä kuntoa
-mahdollistaa päivittäisen liikunnan
-varmistaa riittävän energian saannin
-piristää vanhusta
-helpottaa sairauksista toipumista.
Ruoka aina on terveellinen ja erilainen.
SUOSITUS LYHYESTI
Viljavalmisteita runsaasti
Maitovalmisteita sopivasti
Perunaa monipuolisesti
Kasviksista, marjoista ja hedelmistä väriä ja vaihtelua
Kalaa usein J lihaa vähärasvaisena
Rasvoja sopivasti, pehmeää rasvaa enemmän
Sokereita säästeliäästi.
RUOKAHUOLLON PROSESSIKUVAUS VIRE KODISSA
AAMUPALA- klo 7.30 (yöhoitajat keittävät aamupuurot pikkukeittiöissä, yöhoitaja mittaa puuron lämpötilan
juuri ennen tarjolle laittoa.)
LOUNAS-klo 12.00(keittiövastuussa oleva laitoshuoltaja valmistaa lounaan isossa keittiössä)
ILTAPÄIVÄ KAHVIT-klo 14.30(päiväkarhipullat pyritään valmistamaan aina isossa keittiössä, hoitajat
hakevat päiväkahvipullat pikkukeittiöihin tarjolle kahdeksi)
PÄIVÄLLINEN - klo 17.00(emäntä oleva työntekijä valmistaa päivällisen isossa keittiössä molempiin
pikkukeittiöihin joko valmiiksi )
ILTAPALA - klo 19.30(iltahoitajat tarjoavat iltapalaksi leipää, valmista mehukeittoa, kiisseliä tai jogurttia)
JÄTTEIDE KERÄÄMINEN YKSIKÖSSÄ:
SEKAJÄTE JA/TAI ENERGIAJÄTE
-huoneiden roskapussit tarkastetaan päivittäin ja kerätään osastojen inva wc:een roskasäkkiin
-käytetyt vaipat kerätään pois asukashuoneista/ WC/stä aina välittömästi osastojen inva wc:een
roskasäkkiin
-isot jätesäkit viedään jätetilassa olevin sekajäteasioihin
-astiat tyhjennetään yksi krt/viikko, tistaisin
-keittiön sekajäteastiat toimitetaan luonaan jälkeen ulos jätteiden keruutilaan
BIOJÄTE
-biojäteastiat toimitetaan lounaan ja päivällisen jälkeen ulos jätteiden keruutilaan
-biojäteastioiden puhdistus (kts. siivoushultosuunnitelma)
-biojäteastiat tyhjennetään yksi krt/pvä keskiviikkoisin.
.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti